A világ rock történetébe 1991-ben lépett be az „álommanó”. A Metallica zenekar „Black”, hivatalos nevén Metallica, albumának első száma a világ legismertebb metálhimnuszai közé tartozik. Egy kisgyermek imája Álomistenhez, hogy kerüljék el a rémálmok.
Péntek éjjel hozzánk is megérkezett Sandman. Négy rémálommal felérő éjszaka után a fiúk végre normálisan aludtak. Az esti utolsó etetésig volt még egy kis sírdogálás, intenzív ébrenlét, de aztán éjjel 3-ig aludtak, majd az esedékes pelenkacsere és a táplálkozás után újra elaludtak és legközelebb már csak reggel 7-kor ébresztettek minket.
Igaz, imákat nem igazán szoktam rebegni, és Metallicát is régen hallgattam már, de ezt az Álommanót már nagyon vártuk. Köszönjük, hogy tiszteletét tette nálunk. Bár tisztában vagyunk vele, hogy a Sandman a nyugati kultúrák folklórjának egyik figurája, a magánmitológia teremtésének iskolapéldája, egy képregény figura, mint Batman, Superman, Spiderman vagy akár Hulk. Ha valaki folytatni kívánja a felsorolást, tegye meg. Nekem mégis ő jutott az eszembe a második négyesben eltöltött „normális” éjszakánk után. Sandman és a Metallica. Lehet, hogy a magyar őstörténethez visszanyúlva egy turul kellett volna elrepüljön házunk felett, a buddhista mitológia alapján egy fehér elefántra is várhattunk volna, hogy gyermekeinket elrepítse a Tusita mennyekbe, ahol megtanulhatták volna az átaludt éjszakákhoz szükséges fortélyokat. De hozzánk Álommanó jött, mert „teremtői” és azok „rokonai” gyakran megfordulnak szerény hajlékunkban.
Ha ezek után bárki kedvet érez, hallgassa meg a „teremtőket” és a dalt, egy szerintem nagyon jó, picit komolyabb változatban.
És ígérem egyszer József Attilát is szavalok az ikreknek. Üveggolyójuk biztosan lesz, és ha vadakat terelő juhászok szeretnének lenni, támogatni fogjuk őket.
Jó éjszakát kívánok mindenkinek, és magunknak is.

https://www.youtube.com/watch?v=qrWYWCBFKKI

Enter Sandman - Metallica & San Francisco Symphonic Orchestra

Enter Sandman Metallica

youtube.com